Een dakkapel plaatsen zonder vergunning

Het plaatsen van een dakkapel is, net zoals veel andere aanpassingen aan een woning, verbonden aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast is het per locatie verschillend wat de eisen zijn met betrekking tot een omgevingsvergunning. In sommige gevallen kun je echter zónder vergunning aan de slag. Het team van Dakkapel.nl vertelt er graag meer over.

Met ‘locatie’ doelen we aan welke zijde van het huis je een dakkapel wilt plaatsen. Een dakkapel mag doorgaans niet zonder vergunning aan de voor- en zijkant worden gebouwd. Dit heeft als reden dat gebouwen aan de achterzijde van een woning minder invloed hebben op de directe en openbaar toegankelijke omgeving.

In een aantal gevallen mag een dakkapel ook aan de voorkant of op een dak dat naar het openbaar gebied gekeerd is zonder vergunning worden geplaatst. Deze moet dan in ieder geval voldoen aan de voorwaarden 2 t/m 6, die je hieronder kunt lezen. Houd er daarbij wel rekening mee dat het bestemmingsplan een dakkapel aan de voorkant moet toestaan én er geen welstandseisen gelden. Deze eisen zijn voorwaarden over hoe het gebouw eruit moet zien. Bijvoorbeeld of een serre – of dakkapel in dit geval – in de omgeving past. Alle welstandeisen met betrekking tot je eigen woning kun je opvragen bij jouw gemeente.

Onder de volgende voorwaarden heb je voor de plaatsing van een dakkapel geen omgevingsgunning nodig:

  • 1. De dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn;
  • 2. De dakkapel heeft een plat dak;
  • 3. De dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter;
  • 4. De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet (het laagste punt van een schuin dak);
  • 5. De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok (het hoogste punt van een schuin dak);
  • 6. De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak (bij rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen geldt de grenslijn tussen de woningen als zijkant van het dakvlak)
  • 7. Bovenstaande voorwaarden zijn niet van toepassing op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, woonwagen of vakantiehuisje. Op alle woningen of woongebouwen die niet permanent bewoond mogen worden, mag je zonder vergunning überhaupt geen dakkapel plaatsen.

Alleen als je kunt voldoen aan alle genoemde voorwaarden mag je de dakkapel vergunningsvrij bouwen. Ze zijn bovendien ook van toepassing wanneer het gaat om de aanpassing van een reeds bestaande dakkapel.

Voldoet het bouwplan van jouw nieuwe dakkapel aan alle voorwaarden? Mooi! Of zit er toch nog een addertje onder het gras? Ja, helaas wel. Vergunningsvrij bouwen, betekent namelijk niet meteen regelvrij bouwen. Je kunt namelijk te maken krijgen met het Bouwbesluit en het burenrecht. Wanneer je gaat verbouwen, moet je er zelf voor zorgen dat je aan de daarin gestelde regels voldoet.

Wil je dus zonder rompslomp aan de slag met je nieuwe dakkapel? Dan is het van belang om vooraf alle voorwaarden, regels en wetgeving goed door te nemen. Zo weet je wat je te wachten staat en kom je (tijdens of achteraf) niet voor vervelende verrassingen als een hoge boete te staan.

Meer lezen en weten over de regels omtrent het plaatsen van een dakkapel? Neem dan eens een kijkje op onderstaande websites:

Omgevingsloket: Met deze online omgevingscheck kun je de vergunning- en meldingsplicht checken, alles in één keer online regelen en de status van je aanvraag volgen.

Rijksoverheid: In deze publicatie vindt je een uitgebreide toelichting over alle regels voor het plaatsen van een dakkapel.

Twijfel je over de mogelijkheden voor een dakkapel die aansluit bij jouw woning? We voorzien je graag van een deskundig advies! Neem vrijblijvend contact op via 020 723 0952 of stel een vraag per e-mail via info@dakkapel.nl.

Vraag een offerte aan

Bel mij terug