Wat voor onderhoud heeft een dakkapel nodig?
Wat voor onderhoud heeft een dakkapel nodig?
Dakkappel reinigen en onderhouden
Het onderhoud van een dakkapel klinkt waarschijnlijk als een taak die je het liefst zou uitbesteden. Toch valt deze klus best mee als je je dakkapel met enige regelmaat aandacht geeft. Het team van Dakkapel.nl deelt graag een aantal tips, zodat je het onderhoud voortaan eenvoudig zelf kunt uitvoeren.
Net zoals bij veel andere producten die blootgesteld worden aan weer- en wind, geldt dat ook voor een dakkapel. Om ervoor te zorgen dat je hiervan lang plezier hebt, is het absoluut van belang om je dakkapel minimaal één keer per jaar te reinigen. Buiten een aantal standaard schoonmaaktips, is het reinigen natuurlijk ook afhankelijk van het soort materiaal. Hout heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan kunststof. Hoe je dat het beste doet, leggen we hieronder graag uit aan de hand van een overzichtelijk stappenplan.
Stappenplan
Een simpele allesreiniger of afwasmiddel volstaat prima als het gaat om de reiniging van een dakkapel. Zodra stof- en zandresten met stromend water zijn verwijderd kan het oppervlak grondig worden schoongemaakt. Vergeet daarbij agressieve schoonmaakmiddelen als bleek, maar kies voor een sopje met allesreiniger of afwasmiddel. Verdun de producten wel met voldoende water. Vervolgens is ons advies om gebruik te maken van een normale spons of zachte schoonmaakdoek.
1. Neem het oppervlak, zowel hout als kunststof, af met lauw water.
2. Controleer het hang- en sluitwerk.
3. Maak met een zachte, vochtige doek de ventilatieroosters schoon.
4. Controleer of de afvoeren vrij zijn en niet verstopt zitten voor de afvoer van regenwater.
Houten dakkapel onderhouden
Voor een houten dakkapel zijn er nog een aantal extra stappen vereist, te weten:
5. Controleer het schilderwerk op eventuele blaasjes en scheurtjes.
6. Eens in de vijf jaar is het voor de levensduur van de dakkapel van belang dat het schilderwerk wordt bijgewerkt.
Niet doen
Grijp zeker niet naar de hogedrukspuit, wanneer je de dakkapel wil reinigen. Door de enorme kracht van deze reiniger, bestaat de kans dat je de boel beschadigd. Zo kan de verf op de toplaag gaan bladderen of zelfs het kunststof aangetast worden. Als je toch gebruik wil maken van stromend water, dan raden wij aan om te kiezen voor een gieter of tuinslang.
Levensduur
Een dakkapel die regelmatig een onderhoudsbeurt krijgt, gaat langer mee. Wanneer deze van hout is kun je rekenen op een levensduur van 25 jaar en bij een kunststof exemplaar zelfs zo’n 50 jaar.
Advies aanvragen
Heb je vragen over het onderhoud van je dakkapel? Vul het contactformulier in of neem contact op via 0570-769053.