FAQ
Wat is een dakkapel?
Je hoort het overal om je heen; meer en meer wordt er gekozen voor een zogenaamde ‘dakkapel’. Maar wat ís een dakkapel eigenlijk en waarom is iedereen daar zo lyrisch over?
‘Uitbouwen’ is wat er tegenwoordig veel gebeurt. Een dakkapel is zo’n uitbouwing, op je zolder wel te verstaan. Een dakkapel wordt geplaatst op een schuin dak en bestaat uit een verticaal raamkozijn, de ‘wangen’ (dit zijn twee driehoekvormige zijkanten) en een dakafwerking (dit kan zijn een plat-, schild-, zadel- of lessenaarsdak). Het verticale raamkozijn kan ook voorzien zijn van beweegbare ramen. Een dakkapel zorgt voor ontzettend veel nieuwe ruimte op je zolderkamer. Waar je eerst tegen een schuin dak aanliep, loop je met een dakkapel gewoon met je hoofd omhoog zonder ergens tegen aan te botsen. Ook zorgen dakkapellen voor meer daglicht. Dit is natuurlijk heel handig als je toevallig je kantoor op je zolder hebt, waardoor er meer natuurlijk licht naar binnen valt. Altijd fijn voor je humeur én gezondheid.
Je huis wordt met een dakkapel stukken meer waard. Naast dat het een meerwaarde is qua prijs, ga je een dakkapel ook positief terugzien in je energienota; je zolder wordt veel beter geïsoleerd en er zal minder gestookt worden. Een win-win-situatie dus! Deze waardevermeerdering is een goede reden waarom mensen kiezen voor een dakkapel. Naast de investering die je in een dakkapel doet, levert het aan de andere kant namelijk alleen maar heel veel voordelen op! Nog zo’n fijn voordeel van een dakkapel: dakkapellen zijn vrij onderhoudsarm. Natuurlijk is het wel een goed idee om sowieso één keer per jaar je dakkapel te (laten) reinigen. Maar verder behoeft de dakkapel verder weinig onderhoud.
Bij dakkapel.nl werken professionals die je graag helpen met je vragen omtrent een dakkapel. Natuurlijk wil je graag weten of een dakkapel een goede keuze voor jou is, en waar je allemaal aan moet denken als je deze daadwerkelijk wil gaan aanvragen. Of je nu een nieuwe(re) woning hebt, of een oud karakteristiek huis; een dakkapel is een hele goede uitbreiding van je huis en praktisch alles is mogelijk! Neem daarom snel vrijblijvend contact op met onze professionals van dakkapel.nl
Gerelateerde veelgestelde vragen
-
Wat is de levertijd van een dakkapel?
Heb je het besluit genomen om een dakkapel te laten plaatsen? Dan moeten er nu echt wat stappen genomen gaan worden. De belangrijkste is uiteraard of er vergunningen nodig gaan zijn om een dakkapel op je woning te laten plaatsen.
Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor het laten plaatsen van een dakkapel. De gemeente bepaalt of je een dakkapel vergunningsvrij mag laten plaatsen, of dat er een vergunning aangevraagd dient te worden. Deze kunnen afhankelijk zijn dat de grootte, de vorm en de plek van plaatsing op het dak (bijvoorbeeld of deze aan de voorzijde geplaatst wordt, of aan de zij- of achtergevel).
De omgevingsvergunning is ook een belangrijk aspect in de toeloop naar een dakkapel. Bij sommige dakkapellen is dit benodigd en wordt afgegeven door de gemeente na controle van een aantal punten. Ten eerste moet je je dakkapel bouwtechnisch in orde zijn. De dakkapel mag geen risico vormen voor jezelf of voor de buren. Klinkt logisch toch? Zo mag er bijvoorbeeld geen instortingsgevaar bestaan. Ook moet de dakkapel in de omgeving passen en in balans zijn met bestaande bouwwerken in je straat. Het is aan de gemeente hoe hier precies over gedacht wordt. Soms mag je geen supermoderne dakkapel plaatsen in een wijk vol landelijke huizen.
Mocht je een vergunning voor je dakkapel nodig hebben, kan je er voor kiezen om zelf te gaan rekenen en tekenen voor de vergunningsaanvraag. Echter, is dit niet de gemakkelijkste klus. Eén rekenfout en de vergunning kan niet worden afgegeven. Uiteraard bespaart het wel geld als je het zelf doet. Het beste advies is om een professioneel iemand je te laten helpen met het berekenen en tekenen. De kans dat het sneller geregeld is, is dan vele malen groter.
Uiteraard moet je alle papieren op de juiste manier indienen. Wanneer je die hebt ingediend, kan het tot ongeveer 8 weken duren voordat er een vergunning wordt afgegeven. Houd hier dus wel rekening mee in je planning.
Laat jezelf dus heel goed inlichten bij dakkapel.nl over het soort dakkapel dat je wil, en wat er mogelijk is. De professionals van dakkapel.nl denken heel graag met je mee over alle mogelijkheden, én helpen je zelfs bij de eventuele vergunningsaanvraag!
-
Welke kleur dakkapel?
Het plaatsen van een dakkapel kan een imponerende klus lijken. Je moet jezelf van alles gaan afvragen: welke dakkapel kies ik? Welke afmetingen zijn mogelijk? Welk materiaal moet mijn dakkapel zijn? Maar ook: welke kleur dakkapel kies ik?
Een dakkapel van dakkapel.nl heeft vele mogelijkheden voor het kiezen van de kleuren. Daarbij moet je je afvragen of je gaat voor de kleursamenstelling die het best bij jou past, óf dat je je keuze meer laat afhangen van jouw buurt, waar wellicht ook al vele dakkapellen op de daken te vinden zijn. In het laatste geval is het een idee om goed te kijken naar wat er qua stijl en kleur aan dakkapellen te zien zijn. Eén grote bonte verzameling van allerlei dakkapellen is misschien niet echt een toevoeging aan je buurt. In dat geval kun je misschien beter gaan voor de kleursamenstelling die in je buurt al veel te zien is.
De kleur die het meeste gekozen wordt voor de dakkapel, is de kleur wit of crème wit. Deze kleuren zijn voornamelijk gekozen vanuit het verleden; toen waren er nog niet zoveel kleurkeuze als nu. Wit is een prima kleur om de hitte te weren, en zorgt dus voor iets meer koelte aan je dak. Echter, tegenwoordig wordt steeds meer voor andere kleuren gekozen. Donkere dakkapellen geven je woning een meer moderne uitstraling, al wordt het in de zomer wel iets sneller warm aan je dak. Kijk goed naar je huis, de uitstraling die je het wil geven, en de huizen in de omgeving.
Ook bij dakkapel.nl kun je kiezen voor de standaard kleuren wit (RAL 9016) en crème wit (RAL 9001). Daarnaast zijn ook de kleuren antraciet (RAL 7016), staalblauw (RAL 5011) en dennengroen (RAL 6009) beschikbaar voor je dakkapel. En maatwerk is altijd mogelijk! Heb je dus andere ideeën, kun je dit altijd overleggen met de professionals bij dakkapel.nl.
Wist je dat je -naast de kleur voor de dakkapel- ook de kleur kunt kiezen van je kozijnen (de omlijsting van de ramen in je dakkapel), boeideel en voor je draai/kiep raam? De kleuren wit, creme wit, antraciet, staalblauw en dennengroen zijn hier ook allemaal opties voor! Wil je geen kleur uit deze reeks, vraag dan onze professionals bij dakkapel.nl voor de mogelijkheden!