Hoe moet je het dak van je dakkapel isoleren?

Hoe moet je het dak van je dakkapel isoleren?

In verband met de veranderlijke weersomstandigheden, maar ook de temperatuur binnenshuis op peil te houden, dien je je dak van de dakkapel te isoleren. Op deze manier zorg je ervoor dat je materiaal zo aanbrengt dat warmte, kou en/of geluid minder goed naar binnen of naar buiten kan. De isolatiewaarde wordt bepaald door onder andere het type isolatiemateriaal, de constructie en de dikte van het isolatiemateriaal.

Je kunt je dak van je dakkapel op verschillende manieren laten isoleren. Zo heb je een warm dak-isolatie, een koud dak-isolatie en een omgekeerd dak-isolatie.

Warm dak

Deze isolatie zit aan de buitenzijde van het dak van de dakkapel. De dakconstructie blijft op deze manier dezelfde temperatuur als je huis en zorgt dus voor minder temperatuurschommelingen. Daarom wordt het ook wel ‘warm dak’ genoemd. Deze vorm van isolatie houdt in dat de isolatie op het dakbeschot of andere dragende constructie wordt gelegd. Daar overheen komt de dakbedekking. Meestal worden hiervoor kunststof platen gebruikt.

Koud dak

Bij deze manier van isoleren wordt de isolatie aan de onderzijde van het dak aangebracht. In tegenstelling tot het warme dak, zit de dakconstructie dus bóven het isolatiemateriaal. Zodoende wordt het een ‘koud dak’ genoemd: het dak wordt niet opgewarmd door de warmte in huis. Glaswol, steenwol en rotswol zijn hiervoor veelgebruikte materialen.

Omgekeerd dak

Het omgekeerde dak is een variant op het warme dak. De isolatie zit net zoals bij het warme dak, aan de buitenzijde. Zodoende blijft de dakconstructie van de dakkapel warm. De isolatie wordt op de dakbedekking geplaatst en zal worden afgewerkt met tegels of grint.

Welke isolatie past bij mijn dakkapel?

Wanneer dakkapel.nl een nieuwe dakkapel bij je plaatst, wordt deze automatisch geïsoleerd met een warm dak. Op deze manier blijft de temperatuur het best in balans én heeft het de hoogste isolatiewaarde. Het risico op vocht in balken en dakbeschot is hierop zeer minimaal. Koude en omgekeerde daken komen voornamelijk nog voor in oudere bestaande bouw. Dakkapel.nl geeft je graag advies en inzicht over de isolatie van je nieuwe dakkapel.

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Dubbele dakkapel

411 x 175cm

2x dezelfde dakkapel op beide verdiepingen van de woning.
De dakkapellen hebben een combinatie van de kleuren RAL 7016 (antraciet) en RAL 9016 (wit)

Extra geïsoleerde dakkapel

3700 x 1500cm

Deze antracietgrijze dakkapel heeft twee rolluiken onder het boeideel weggewerkt. Daarnaast is de dakkapel extra geïsoleerd, in het dak, zijwangen en glas (HR+++). En het dak is extra verstevigd om zonnepanelen op te kunnen plaatsen.
Helemaal klaar voor de duurzame toekomst.

Trespa, creme wit

450 x 160cm

Deze dakkapel is afgewerkt met trespa HPL platen in de kleur RAL 9001 creme wit.

Dakkapel met triple glas

417 x 175cm

Deze dakkapel is uitgevoerd met triple glas waardoor de dakkapel beter geïsoleerd is.

Alle maten zijn mogelijk

940 x 175cm

Hier is mooi te zien dat er van alles mogelijk is. Er is hier een klein raampje gerealiseerd voor de badkamer zodat het daar goed kan ventileren, maar wel genoeg privacy biedt.
Verder is de dakkapel afgewerkt met keralit en is er onder het boeideel een rolluik weggewerkt.

Keralit in Soest

454 x 175cm

Deze witte dakkapel mochten wij onlangs plaatsen in Soest. De dakkapel past mooi bij de woning omdat de horizontale rabatdelen die op de gevel van de woning zitten ook toegepast zijn op de dakkapel.

Brede dakkapel met rolluiken

710 x 149cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Sleeuwijk. De dakkapel is over 2 kamer geplaatst waardoor er over de gehele breedte van de woning lekker veel ruimte bij is gekomen.
Onder het boeideel is voor elk kozijn een rolluik weggewerkt.

Donkere dakkapel met screen

422 x 175cm

Deze dakkapel heeft onder het boeideel een screen weggewerkt zitten. Doordat de geleiders ook in dezelfde kleur antraciet (RAL 7016) uitgevoerd zijn zie je helemaal niks van het screen als deze naar boven opgerold is. En toch kan je de warmte en het licht buiten houden als dit nodig is.