Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Je hebt besloten om een dakkapel te laten plaatsen, en direct moet je aan de slag: want heb ik een vergunning nodig voor het laten plaatsen van een dakkapel?

Openbaar toegankelijk gebied

Per gemeente kan dit verschillend zijn. Je kunt peilen of je deze nodig gaat hebben door te kijken of je dakkapel aan openbaar toegankelijk gebied komt. Bijvoorbeeld in een openbare ruimte, aan het water of aan een openbare weg. Mocht dit het geval zijn, dan heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig. Woon je in een beschermde woning? Dan is de kans vrijwel nihil dat je vergunningsvrij een dakkapel kunt laten zetten.

Afmetingen dakkapel

Verder moet er voor een vergunning voldaan worden aan de afgesproken afmetingen. Ten eerste moet er worden gekeken naar de positie van de dakkapel ten opzichte van het dak. De zijkanten moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dak verwijderd zijn. Dit geldt ook voor de boven- en onderkant: ook deze moet minimaal 0,5 meter van het dak verwijderd zijn. De onderkant mag op zijn beurt dan niet verder dan 1 meter van de onderkant af zijn. De standaard maat voor een dakkapel in 1,50 meter. De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn. In dat geval mag er dus een vergunningsvrije dakkapel gebouwd worden.

Vorm van de dakkapel

Ook de vorm van de dakkapel aan bovenzijde heeft invloed op het krijgen van een vergunning of niet. Schuine daken zijn tegenwoordig aardig populair, maar het is noodzakelijk dat een dakkapel een plat dak heeft. Als de hellingshoek kleiner dan 35 graden is, dan kan de dakkapel niet vergunningsvrij geplaatst worden. Een vergunning is in de meeste gevallen sowieso nodig als je een puntdak op je dakkapel wil plaatsen.

Je moet altijd goed uitzoeken of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je dakkapel. Iedere gemeente is ook anders; de ene gemeente is strenger in bepaalde eisen dan andere gemeenten.

Vergunningaanvraag door dakkapel.nl

Moet je een vergunning gaan aanvragen? Dit kun je zelf verzorgen, óf neem contact op met dakkapel.nl; indien je je dakkapel door ons laat plaatsen, kan er met je meegekeken worden naar de vergunningsaanvraag!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Dubbele dakkapel

411 x 175cm

2x dezelfde dakkapel op beide verdiepingen van de woning.
De dakkapellen hebben een combinatie van de kleuren RAL 7016 (antraciet) en RAL 9016 (wit)

Extra geïsoleerde dakkapel

3700 x 1500cm

Deze antracietgrijze dakkapel heeft twee rolluiken onder het boeideel weggewerkt. Daarnaast is de dakkapel extra geïsoleerd, in het dak, zijwangen en glas (HR+++). En het dak is extra verstevigd om zonnepanelen op te kunnen plaatsen.
Helemaal klaar voor de duurzame toekomst.

Trespa, creme wit

450 x 160cm

Deze dakkapel is afgewerkt met trespa HPL platen in de kleur RAL 9001 creme wit.

Dakkapel met triple glas

417 x 175cm

Deze dakkapel is uitgevoerd met triple glas waardoor de dakkapel beter geïsoleerd is.

Alle maten zijn mogelijk

940 x 175cm

Hier is mooi te zien dat er van alles mogelijk is. Er is hier een klein raampje gerealiseerd voor de badkamer zodat het daar goed kan ventileren, maar wel genoeg privacy biedt.
Verder is de dakkapel afgewerkt met keralit en is er onder het boeideel een rolluik weggewerkt.

Keralit in Soest

454 x 175cm

Deze witte dakkapel mochten wij onlangs plaatsen in Soest. De dakkapel past mooi bij de woning omdat de horizontale rabatdelen die op de gevel van de woning zitten ook toegepast zijn op de dakkapel.

Brede dakkapel met rolluiken

710 x 149cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Sleeuwijk. De dakkapel is over 2 kamer geplaatst waardoor er over de gehele breedte van de woning lekker veel ruimte bij is gekomen.
Onder het boeideel is voor elk kozijn een rolluik weggewerkt.

Donkere dakkapel met screen

422 x 175cm

Deze dakkapel heeft onder het boeideel een screen weggewerkt zitten. Doordat de geleiders ook in dezelfde kleur antraciet (RAL 7016) uitgevoerd zijn zie je helemaal niks van het screen als deze naar boven opgerold is. En toch kan je de warmte en het licht buiten houden als dit nodig is.