Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Je hebt besloten om een dakkapel te laten plaatsen, en direct moet je aan de slag: want heb ik een vergunning nodig voor het laten plaatsen van een dakkapel?

Openbaar toegankelijk gebied

Per gemeente kan dit verschillend zijn. Je kunt peilen of je deze nodig gaat hebben door te kijken of je dakkapel aan openbaar toegankelijk gebied komt. Bijvoorbeeld in een openbare ruimte, aan het water of aan een openbare weg. Mocht dit het geval zijn, dan heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig. Woon je in een beschermde woning? Dan is de kans vrijwel nihil dat je vergunningsvrij een dakkapel kunt laten zetten.

Afmetingen dakkapel

Verder moet er voor een vergunning voldaan worden aan de afgesproken afmetingen. Ten eerste moet er worden gekeken naar de positie van de dakkapel ten opzichte van het dak. De zijkanten moeten minimaal 0,5 meter van de zijkanten van het dak verwijderd zijn. Dit geldt ook voor de boven- en onderkant: ook deze moet minimaal 0,5 meter van het dak verwijderd zijn. De onderkant mag op zijn beurt dan niet verder dan 1 meter van de onderkant af zijn. De standaard maat voor een dakkapel in 1,50 meter. De hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn. In dat geval mag er dus een vergunningsvrije dakkapel gebouwd worden.

Vorm van de dakkapel

Ook de vorm van de dakkapel aan bovenzijde heeft invloed op het krijgen van een vergunning of niet. Schuine daken zijn tegenwoordig aardig populair, maar het is noodzakelijk dat een dakkapel een plat dak heeft. Als de hellingshoek kleiner dan 35 graden is, dan kan de dakkapel niet vergunningsvrij geplaatst worden. Een vergunning is in de meeste gevallen sowieso nodig als je een puntdak op je dakkapel wil plaatsen.

Je moet altijd goed uitzoeken of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van je dakkapel. Iedere gemeente is ook anders; de ene gemeente is strenger in bepaalde eisen dan andere gemeenten.

Vergunningaanvraag door dakkapel.nl

Moet je een vergunning gaan aanvragen? Dit kun je zelf verzorgen, óf neem contact op met dakkapel.nl; indien je je dakkapel door ons laat plaatsen, kan er met je meegekeken worden naar de vergunningsaanvraag!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Wijnrood boeideel

440 x 150cm

Deze dakkapel heeft een wijnrood boeideel en draai-kiep ramen. De rest van de dakkapel is crème wit.
Zoals u kunt zien op de foto regende het, ook in de regen kunnen wij dakkapellen plaatsen, het dak is maar kort open en voor u het weet heeft u een prachtige dakkapel op uw woning staan.

Dakkapel in Puttershoek

430 x 150cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Puttershoek. Een dakkapel die afgewerkt is met trespa platen in de kleur antracietgrijs (RAL 7016) met verdiepte Schüco kozijnen in de kleur wit (RAL 9016)

Dakkapel met rolluiken

360 x 150cm

Zoals duidelijk te zien is op de foto is deze dakkapel voorzien van rolluiken. Het rolluik kan volledig naar beneden maar kan ook in ventilatiestand (waarbij er tussen de lamellen ruimte blijft voor ventilatie) gezet worden.

Staalblauwe dakkapel

427 x 150cm

Deze dakkapel is uitgevoerd in keralit staalblauw. De Schüco kunststof kozijnen zijn wit en de draaikiep ramen zijn weer staalblauw.
Onder het boeideel is een rolluik weggewerkt.

Dakkapel met airco

260 x 150cm

Deze dakkapel heeft een minirooftop airco bovenop het dak staan en is nauwelijks zichtbaar. De minirooftop staat bekend om zijn mooie vormgeving.

Dakkapel zonder overstek

290 x 150cm

Deze dakkapel van kunststof heeft geen overstek en is afgewerkt met trespa in de kleur crème-wit (RAL 9001)

Klassieke kunststof dakkapel

430 x 150cm

Wij mochten deze kunststof dakkapel plaatsen in Den Haag. De afwerking is van kunststof keralit. Onder het boeideel zit een rolluik weggewerkt en de RC waarde is verhoogd waardoor de dakkapel extra geïsoleerd is.

Meerdere kleuren

315 x 150cm

Deze dakkapel heeft een leuke kleurencombinatie, de zijwangen, voorkant en draaiende delen zijn monumenten-blauw (RAL 5004) het boeideel, daktrim, kozijnen en geleiders van de rolluiken zijn crème-wit (RAL 9001)

Wij zijn op vakantie

Dakkapel.nl is gesloten van 8 augustus t/m 28 augustus 2022.

Je kunt natuurlijk nog steeds een offerte aanvragen, een dakkapel configureren of rustig rondkijken. We nemen dan contact met je op na de vakantie.

Voor spoedvragen, mail je naar bouwvak@dakkapel.nl