Wat is een goede R-waarde voor isolatie van je dakkapel?

Wat is een goede R-waarde voor isolatie van je dakkapel?

Steeds meer worden er vragen gesteld over de isolatie van een dakkapel. Dat is ook logisch, want de laatste jaren zijn we steeds meer bezig en bewust van ‘duurzaamheid’. Daarnaast worden de kosten voor energie steeds hoger en ook het thema ‘Global Warming’ is iets dat gaandeweg relevanter en belangrijker wordt voor de mens.

Thermische isolatiewaarde dakkapel

De thermische isolatiewaarde van dakkapellen worden uitgedrukt in de eenheid ‘RC-waarde’. In eenvoudige taal betekent dit in hoeverre je dakkapel geïsoleerd is. De gehele dakkapelconstructie moet voldoen aan deze gestelde thermische isolatiewaarde. Het plaatsen van een dakkapel op een nieuw te bouwen huis valt tegenwoordig onder ‘nieuwbouw’ en hiermee is de RC-waarde gesteld op de norm van 6.0, en de RC-waarde voor de wangen van de dakkapel is gesteld op 4.5.

Uitzonderingen RC-waarde dakkapel

Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals bij monumentale gebouwen, of gebouwen met een bepaalde historische waarde) mag een lagere norm toegepast worden.
Deze norm wordt steeds strenger gehandhaafd. Sinds 2020 is dit nog verder aangescherpt; dakkapellen die een vergunning nodig hebben, worden soms direct afgekeurd door de gemeente wanneer zij onder de norm van 6,0 terecht komen. Dit is echter nog niet bij elke gemeente het geval.

Hogere kosten isoleren dakkapel?

Aan een hogere Rc-waarde zit uiteraard een wat hoger prijskaartje. Er wordt meer isolerend materiaal aangebracht in het dak deel en beide wangen van de dakkapel. Echter is de Rc-waarde van 6.0 toch een veel gekozen optie, want de meerprijs is snel weer terugverdiend door lagere energiekosten.
Toch is het niet in elk geval noodzakelijk om te kiezen voor de hoogste isolatiewaarde. Soms is het zelfs zinvol om een lagere Rc-waarde te kiezen. Op een bestaand ouder dak bijvoorbeeld. Op dit soort dag is een Rc-waarde van 3.5 al vaak ruim voldoende omdat het dak toch niet in zijn totaliteit na te isoleren is. Wanneer het dak van de dakkapel dan met een waarde van 6.0 geïsoleerd is, kan het bijvoorbeeld een condens probleem veroorzaken. Condens ontstaat namelijk daar waar de temperatuurverschillen te groot worden. Op dat moment wordt een goed isolerende dakkapel gecombineerd met een slecht isolerend dak.
Onze professionals bij dakkapel.nl informeren je graag over alle mogelijkheden en beste opties!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Wijnrood boeideel

440 x 150cm

Deze dakkapel heeft een wijnrood boeideel en draai-kiep ramen. De rest van de dakkapel is crème wit.
Zoals u kunt zien op de foto regende het, ook in de regen kunnen wij dakkapellen plaatsen, het dak is maar kort open en voor u het weet heeft u een prachtige dakkapel op uw woning staan.

Dakkapel in Puttershoek

430 x 150cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Puttershoek. Een dakkapel die afgewerkt is met trespa platen in de kleur antracietgrijs (RAL 7016) met verdiepte Schüco kozijnen in de kleur wit (RAL 9016)

Dakkapel met rolluiken

360 x 150cm

Zoals duidelijk te zien is op de foto is deze dakkapel voorzien van rolluiken. Het rolluik kan volledig naar beneden maar kan ook in ventilatiestand (waarbij er tussen de lamellen ruimte blijft voor ventilatie) gezet worden.

Staalblauwe dakkapel

427 x 150cm

Deze dakkapel is uitgevoerd in keralit staalblauw. De Schüco kunststof kozijnen zijn wit en de draaikiep ramen zijn weer staalblauw.
Onder het boeideel is een rolluik weggewerkt.

Dakkapel met airco

260 x 150cm

Deze dakkapel heeft een minirooftop airco bovenop het dak staan en is nauwelijks zichtbaar. De minirooftop staat bekend om zijn mooie vormgeving.

Dakkapel zonder overstek

290 x 150cm

Deze dakkapel van kunststof heeft geen overstek en is afgewerkt met trespa in de kleur crème-wit (RAL 9001)

Klassieke kunststof dakkapel

430 x 150cm

Wij mochten deze kunststof dakkapel plaatsen in Den Haag. De afwerking is van kunststof keralit. Onder het boeideel zit een rolluik weggewerkt en de RC waarde is verhoogd waardoor de dakkapel extra geïsoleerd is.

Meerdere kleuren

315 x 150cm

Deze dakkapel heeft een leuke kleurencombinatie, de zijwangen, voorkant en draaiende delen zijn monumenten-blauw (RAL 5004) het boeideel, daktrim, kozijnen en geleiders van de rolluiken zijn crème-wit (RAL 9001)

Wij zijn op vakantie

Dakkapel.nl is gesloten van 8 augustus t/m 28 augustus 2022.

Je kunt natuurlijk nog steeds een offerte aanvragen, een dakkapel configureren of rustig rondkijken. We nemen dan contact met je op na de vakantie.

Voor spoedvragen, mail je naar bouwvak@dakkapel.nl