Wat is een goede R-waarde voor isolatie van je dakkapel?

Wat is een goede R-waarde voor isolatie van je dakkapel?

Steeds meer worden er vragen gesteld over de isolatie van een dakkapel. Dat is ook logisch, want de laatste jaren zijn we steeds meer bezig en bewust van ‘duurzaamheid’. Daarnaast worden de kosten voor energie steeds hoger en ook het thema ‘Global Warming’ is iets dat gaandeweg relevanter en belangrijker wordt voor de mens.

Thermische isolatiewaarde dakkapel

De thermische isolatiewaarde van dakkapellen worden uitgedrukt in de eenheid ‘RC-waarde’. In eenvoudige taal betekent dit in hoeverre je dakkapel geïsoleerd is. De gehele dakkapelconstructie moet voldoen aan deze gestelde thermische isolatiewaarde. Het plaatsen van een dakkapel op een nieuw te bouwen huis valt tegenwoordig onder ‘nieuwbouw’ en hiermee is de RC-waarde gesteld op de norm van 6.0, en de RC-waarde voor de wangen van de dakkapel is gesteld op 4.5.

Uitzonderingen RC-waarde dakkapel

Slechts in uitzonderlijke gevallen, zoals bij monumentale gebouwen, of gebouwen met een bepaalde historische waarde) mag een lagere norm toegepast worden.
Deze norm wordt steeds strenger gehandhaafd. Sinds 2020 is dit nog verder aangescherpt; dakkapellen die een vergunning nodig hebben, worden soms direct afgekeurd door de gemeente wanneer zij onder de norm van 6,0 terecht komen. Dit is echter nog niet bij elke gemeente het geval.

Hogere kosten isoleren dakkapel?

Aan een hogere Rc-waarde zit uiteraard een wat hoger prijskaartje. Er wordt meer isolerend materiaal aangebracht in het dak deel en beide wangen van de dakkapel. Echter is de Rc-waarde van 6.0 toch een veel gekozen optie, want de meerprijs is snel weer terugverdiend door lagere energiekosten.
Toch is het niet in elk geval noodzakelijk om te kiezen voor de hoogste isolatiewaarde. Soms is het zelfs zinvol om een lagere Rc-waarde te kiezen. Op een bestaand ouder dak bijvoorbeeld. Op dit soort dag is een Rc-waarde van 3.5 al vaak ruim voldoende omdat het dak toch niet in zijn totaliteit na te isoleren is. Wanneer het dak van de dakkapel dan met een waarde van 6.0 geïsoleerd is, kan het bijvoorbeeld een condens probleem veroorzaken. Condens ontstaat namelijk daar waar de temperatuurverschillen te groot worden. Op dat moment wordt een goed isolerende dakkapel gecombineerd met een slecht isolerend dak.
Onze professionals bij dakkapel.nl informeren je graag over alle mogelijkheden en beste opties!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Multi-color in Rheden

858 x 175cm

Met een boeideel in monumenten-groen en de rest van de dakkapel in crème wit is dit een mooie multi-color dakkapel geworden.

Sierlijke dakkapel in Nunspeet

300 x 150cm

Met sierlijst op het boeideel en een aluminium kraal voor de perfecte sierlijke afwerking.

Zwarte dakkapel in kadermodel

684 x 175cm

Trespa dakkapel in Maatwerk geplaatst in postcode 7325.

Dakkapel in zelfde formaat als oude dakkapel

335 x 124cm

Trespa dakkapel in RAL 7016 (antracietgrijs) geplaatst in postcode 7326.

Met rolluiken en versteviging voor zonnepanelen

430 x 175cm

Keralit dakkapel in RAL 7016 (antracietgrijs) geplaatst in postcode 1338.

Dakkapel met gefelst zinken zijwangen

240 x 175cm

Trespa en Zink dakkapel in RAL 7016 (antracietgrijs) geplaatst in postcode 2525.

Kunststof dakkapel met houtlook

320 x 150cm

Keralit dakkapel in RAL 9016 (spierwit) geplaatst in postcode 7421.

Nieuwe dakkapel boven bestaande dakkapel

370 x 150cm

Trespa dakkapel in RAL 7016 (antracietgrijs) geplaatst in postcode 7422.