Wat is het verschil tussen een dakkapel, nokverhoging en dakopbouw?

Wat is het verschil tussen een dakkapel, nokverhoging en dakopbouw?

Op meerdere manieren kun je je zolder uitbreiden en meer ruimte creëren. Je kunt een dakkapel laten plaatsen, kiezen voor een dakkapel met nokverhoging of gaan voor een dakopbouw.

Met een dakkapel zorg je voor heel veel meer loopruimte op je zolder én voor een berg met lichtinval. Je vergroot de bestaande ruimte en hebt hier soms een vergunning voor nodig. Een dakkapel wordt altijd geplaatst op een schuin dak.

Een dakopbouw wordt in tegenstelling tot een dakkapel niet geplaatst op een schuin dak, maar op een plat dak. Er wordt daarmee dus ook geen bestaande ruimte vergroot, maar een geheel nieuwe verdieping op de bestaande bouw gezet. De nok wordt dus verhoogd. Voor het plaatsen van een dakopbouw heb je altijd een vergunning nodig.

Een dakkapel met nokverhoging is een combinatie van een dakkapel en een dakopbouw. De nokverhoging wordt wel vanuit het schuine dak geplaatst, maar gaat óók de hoogte in. De nok wordt daarmee verhoogd of verlegd. Het vergroot de bestaande ruimte, dus er komt geen aparte nieuwe etage in je huis. Je kunt kiezen voor een eenzijdige nokverhoging of een tweezijdige nokverhoging. Voor deze vorm van uitbreiding is ook altijd een vergunning nodig.

Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van je wensen en eisen van je woning. De keuze is makkelijk gemaakt wanneer je een plat dak hebt; dan is alleen een dakopbouw mogelijk. Maar als je hoogste etage een schuin dak hebt, dan heb je de mogelijkheid tot een dakkapel met nokverhoging of een dakkapel.

Het nadeel van een dakkapel met nokverhoging is dat de constructie van het dak aangepast zal moeten worden. Er zijn vele verstevigingen, leidingkoven en afwerkingen nodig. Hierbij is de fundering ene draagconstructie een extra zorg van aandacht. Daarnaast zal er ook een trap naar het bovengelegen stuk moeten komen, waar een aannemer voor ingehuurd zal moeten worden. Houd er ook rekening mee dat in het bovenste gedeelte van de nok géén daglicht zal zijn, en dus behoorlijk donker blijft. Is een dakkapel met nokverhoging dan de beste optie? In veel gevallen zal er toch gekozen worden voor de plaatsing van een dakkapel. Via de configurator van dakkapel.nl kun je zien wat er allemaal mogelijk is in de diverse dakkapellen. Meer leefruimte en daglicht gegarandeerd!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Wijnrood boeideel

440 x 150cm

Deze dakkapel heeft een wijnrood boeideel en draai-kiep ramen. De rest van de dakkapel is crème wit.
Zoals u kunt zien op de foto regende het, ook in de regen kunnen wij dakkapellen plaatsen, het dak is maar kort open en voor u het weet heeft u een prachtige dakkapel op uw woning staan.

Dakkapel in Puttershoek

430 x 150cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Puttershoek. Een dakkapel die afgewerkt is met trespa platen in de kleur antracietgrijs (RAL 7016) met verdiepte Schüco kozijnen in de kleur wit (RAL 9016)

Dakkapel met rolluiken

360 x 150cm

Zoals duidelijk te zien is op de foto is deze dakkapel voorzien van rolluiken. Het rolluik kan volledig naar beneden maar kan ook in ventilatiestand (waarbij er tussen de lamellen ruimte blijft voor ventilatie) gezet worden.

Staalblauwe dakkapel

427 x 150cm

Deze dakkapel is uitgevoerd in keralit staalblauw. De Schüco kunststof kozijnen zijn wit en de draaikiep ramen zijn weer staalblauw.
Onder het boeideel is een rolluik weggewerkt.

Dakkapel met airco

260 x 150cm

Deze dakkapel heeft een minirooftop airco bovenop het dak staan en is nauwelijks zichtbaar. De minirooftop staat bekend om zijn mooie vormgeving.

Dakkapel zonder overstek

290 x 150cm

Deze dakkapel van kunststof heeft geen overstek en is afgewerkt met trespa in de kleur crème-wit (RAL 9001)

Klassieke kunststof dakkapel

430 x 150cm

Wij mochten deze kunststof dakkapel plaatsen in Den Haag. De afwerking is van kunststof keralit. Onder het boeideel zit een rolluik weggewerkt en de RC waarde is verhoogd waardoor de dakkapel extra geïsoleerd is.

Meerdere kleuren

315 x 150cm

Deze dakkapel heeft een leuke kleurencombinatie, de zijwangen, voorkant en draaiende delen zijn monumenten-blauw (RAL 5004) het boeideel, daktrim, kozijnen en geleiders van de rolluiken zijn crème-wit (RAL 9001)

Wij zijn op vakantie

Dakkapel.nl is gesloten van 8 augustus t/m 28 augustus 2022.

Je kunt natuurlijk nog steeds een offerte aanvragen, een dakkapel configureren of rustig rondkijken. We nemen dan contact met je op na de vakantie.

Voor spoedvragen, mail je naar bouwvak@dakkapel.nl