Wat is het verschil tussen een dakkapel, nokverhoging en dakopbouw?

Wat is het verschil tussen een dakkapel, nokverhoging en dakopbouw?

Op meerdere manieren kun je je zolder uitbreiden en meer ruimte creëren. Je kunt een dakkapel laten plaatsen, kiezen voor een dakkapel met nokverhoging of gaan voor een dakopbouw.

Met een dakkapel zorg je voor heel veel meer loopruimte op je zolder én voor een berg met lichtinval. Je vergroot de bestaande ruimte en hebt hier soms een vergunning voor nodig. Een dakkapel wordt altijd geplaatst op een schuin dak.

Een dakopbouw wordt in tegenstelling tot een dakkapel niet geplaatst op een schuin dak, maar op een plat dak. Er wordt daarmee dus ook geen bestaande ruimte vergroot, maar een geheel nieuwe verdieping op de bestaande bouw gezet. De nok wordt dus verhoogd. Voor het plaatsen van een dakopbouw heb je altijd een vergunning nodig.

Een dakkapel met nokverhoging is een combinatie van een dakkapel en een dakopbouw. De nokverhoging wordt wel vanuit het schuine dak geplaatst, maar gaat óók de hoogte in. De nok wordt daarmee verhoogd of verlegd. Het vergroot de bestaande ruimte, dus er komt geen aparte nieuwe etage in je huis. Je kunt kiezen voor een eenzijdige nokverhoging of een tweezijdige nokverhoging. Voor deze vorm van uitbreiding is ook altijd een vergunning nodig.

Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van je wensen en eisen van je woning. De keuze is makkelijk gemaakt wanneer je een plat dak hebt; dan is alleen een dakopbouw mogelijk. Maar als je hoogste etage een schuin dak hebt, dan heb je de mogelijkheid tot een dakkapel met nokverhoging of een dakkapel.

Het nadeel van een dakkapel met nokverhoging is dat de constructie van het dak aangepast zal moeten worden. Er zijn vele verstevigingen, leidingkoven en afwerkingen nodig. Hierbij is de fundering ene draagconstructie een extra zorg van aandacht. Daarnaast zal er ook een trap naar het bovengelegen stuk moeten komen, waar een aannemer voor ingehuurd zal moeten worden. Houd er ook rekening mee dat in het bovenste gedeelte van de nok géén daglicht zal zijn, en dus behoorlijk donker blijft. Is een dakkapel met nokverhoging dan de beste optie? In veel gevallen zal er toch gekozen worden voor de plaatsing van een dakkapel. Via de configurator van dakkapel.nl kun je zien wat er allemaal mogelijk is in de diverse dakkapellen. Meer leefruimte en daglicht gegarandeerd!

Offerte aanvragen

Recent geplaatste dakkapellen

Duo plaatsing, dubbel zoveel ruimte

420 x 131cm

Deze monumenten-blauwe dakkapellen mochten wij onlangs plaatsen in Oostwold. Wij mochten de klanten blij maken met extra ruimte op zowel de eerste als de tweede verdieping!
De dakkapellen hebben verdiepte kozijnen en wij mochten ook de vergunningsaanvraag regelen voor de klant.

Staalblauwe dakkapel

253 x 150cm

Vandaag mochten wij deze staalblauwe dakkapel plaatsen in Wateringen. De dakkapel is afgewerkt met keralit in de kleur RAL 5011. Onder het boeideel zit een rolluik weggewerkt en het dak is verstevigd ten behoeve van zonnepanelen. In het vaste raam zit een ventilatierooster die zorgt voor een goede circulatie van verse lucht in de woning.

Dakkapel met elektrisch rolluik

375 x 150cm

Deze dakkapel heeft een elektrisch rolluik onder het boeideel weggewerkt. De geleiders lopen strak langs de kozijnen waardoor het nauwelijks zichtbaar is dat er een rolluik bij zit. En toch is het heerlijk om wanneer gewenst de zon of de warmte tegen te kunnen houden.
De dakkapel is afgewerkt met keralit in de kleur RAL 7016 (antracietgrijs) en in de vaste ramen zijn ventilatieroosters geplaatst.

Dakkapel met 4 vlaks roeden in het glas

290 x 149cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Bergschenhoek. Om de dakkapel mooi aan te laten sluiten bij de rest van de woning zijn er in het glas roeden geplaatst.
Verder is de dakkapel afgewerkt met trespa platen in de kleur RAL 9001 crème wit.
De draaiende delen zijn voorzien van aluminium inzethorren zodat ongedierte en muggen met dit warme weer mooi buiten gehouden kunnen worden.

Dakkapel met rolluiken

384 x 175cm

Deze dakkapel mochten wij plaatsen in Groot-Ammers. De dakkapel is afgewerkt met keralit en heeft onder het boeideel 2 elektrisch bedienbare rolluiken weggewerkt.

Klaar voor de toekomst

435 x 149cm

Deze dakkapel mochten wij onlangs plaatsen in Bodegraven, de nieuwe eigenaren zijn hiermee helemaal klaar voor de toekomst doordat de dakkapel extra versteviging heeft om zonnepanelen op te plaatsen. De dakkapel heeft ook een verhoogde RC waarde waardoor deze extra geïsoleerd.
Onder het boeideel zijn rolluiken weggewerkt.

draaikiep in kleur antraciet-grijs

431 x 150cm

Deze dakkapel is uitgevoerd in de kleur RAL 7016 (antracietgrijs) met witte kozijnen. De draaiende delen hebben weer dezelfde kleur als de rest van de dakkapel wat het een mooi speels effect geeft.
Onder het boeideel is een rolluik weggewerkt en het dak is extra verstevigd zodat hier zonnepanelen op geplaatst kunnen worden.
Wij kunnen ook het grove afval afvoeren, dit plaatsen wij in big bags en nemen wij mee op de aanhangers.

Dakkapel van Keralit

310 x 130cm

Deze dakkapel is afgewerkt met horizontale keralit rabatdelen.
De RC waarde is verhoogd waardoor deze extra geïsoleerd is, daarnaast is ook het dak extra verstevigd zodat hier zonnepanelen op geplaatst kunnen worden.