Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
-
Waarom een houten dakkapel?
Een houten dakkapel heeft vaak een mooie, authentieke en sfeervolle uitstraling. Daarmee heb je een prachtige eye catcher op je dak staan. Het kan zorgen voor een mooi geheel van je huis. Daarnaast is een houten dakkapel zeer geschikt voor maatwerk, omdat dit relatief eenvoudig op maat te maken is. Je zit niet vast aan standaard maten. Een houten dakkapel heeft ook als groot voordeel dat het gemakkelijk over te schilderen is. Ben je na een aantal jaar het kleurtje beu, dan verf je er gewoon een andere mooie, nieuwe kleur over heen. Zo blijf je altijd in juiste stijl van de trend die op dat moment geldt. Het is sowieso verstandig je houten dakkapel iedere 5 jaar te (laten) schilderen. Als je dit goed bij houdt, dan heb je uiteraard een veel langere levensduur en kan de dakkapel zomaar een jaar of 25 meegaan.
Een houten dakkapel vereist verder wel enige vorm van onderhoud. Je kunt je voorstellen dat hout iets minder bestand is tegen weersomstandigheden dan de kunststof variant. Daarentegen zijn eventuele reparaties aan houten dakkapellen over het algemeen vrij goed zelf uit te voeren. Vaak wordt er voor bijvoorbeeld rotte plekjes gewerkt met zogenaamd kneedbaar hout. Kneedbaar hout is bij de bouwmarkt te vinden en repareert kleine scheurtjes en gaatjes in hout.
Wanneer je woont in een oudere woning, is de kans zeer aanwezig dat je beter kunt kiezen voor een houten dakkapel. Bij oudere woningen, of monumenten, heb je namelijk te maken met afwijkende maten omdat de huizen van toen heel andere gebouwd werden dan de huizen van nu. In deze gevallen zul je dus vaker kiezen voor een houten dakkapel, die qua maten aangepast kan worden aan de woning.
Een dakkapel is bij ons vanaf € 5.914,- te verkrijgen. Uiteraard zijn de dakkapellen uit te breiden met diverse variaties en opties. Zo kun je kiezen voor een kleurkeuze, details, en ook de afwerking van de kapel.
Een houten dakkapel kan prefab gemaakt worden. Dit betekent dat de dakkapel al in de fabriek gemaakt zal worden. Het enige dat er nog moet gebeuren is de plaatsing op het dak. Bij dakkapel.nl zorgen de monteurs ervoor dat de houten dakkapel binnen één dag geplaatst kan worden. Van het uitzagen van het dak tot aan het afwerken; onze gespecialiseerde monteurs zorgen voor een perfect plaatje aan het einde van de dag!
-
Waarom een kunststof dakkapel?
Je wil een dakkapel op je huis laten plaatsen, en bent je aan het verdiepen in de materialen. Je kunt kiezen uit een houten dakkapel, maar ook uit een kunststof dakkapel. Tegenwoordig is een kunststof dakkapel de meest gangbare en meest gekozen soort. Waarom is dit een goede keuze?
Mileuvriendelijk
Een kunststof dakkapel is een materiaal dat erg goed isoleert en milieuvriendelijk is. Daarnaast is kunststof een duurzaam product. Dit betekent dat het een zeer lange levensduur heeft. Een kunststof dakkapel heeft nauwelijks onderhoud nodig en gaat – mits goed onderhouden – zo’n 50 jaar mee. Dit betekent dat je waarschijnlijk maar éénmalig deze investering doet. Mocht er in tussentijd toch gekozen worden voor een nieuwe dakkapel, weet dan dat een kunststof dakkapel volledig recyclebaar is. Hierdoor is ook voor de toekomst gegarandeerd dat je niemand met afval opzadelt die niet verwerkt kan worden. Daarnaast is een kunststof dakkapel milieuvriendelijk omdat je je bespaart op stookkosten én je de CO2-uitstoot verminderd.
Samengesteld in jouw smaak
De kunststof dakkapel is te verkrijgen in vele kleuren en uitvoeringen. Bij dakkapel.nl kun je door middel van de dakkapel configurator alles zelf samenstellen. Zo kun je kiezen voor de kleur dakkapel, de kleur van de kozijnen, een kleur voor het boeideel en valt er zelfs een kleur te kiezen voor het draai/kiepraam. Ook een dakkapel met houtlook is mogelijk en van afstand valt niet eens te zien dat dit om kunststof gaat. Bij een kunststof dakkapel kun je kiezen uit trespa of houtlook keralit.
Onderhoud
Je doet er verstandig aan om een kunststof dakkapel wel goed te onderhouden, ook al is deze vrij onderhoudsarm. Eén á twee keer per jaar dient het schoon gemaakt te worden. Dit kun je doen door middel van een nat doekje. Ook is het zeer de moeite waard om begroeiing en vuil te verwijderen. Door de diverse weersomstandigheden, zoals bijvoorbeeld een storm, kan het namelijk zo zijn dat er takken en blaadjes zich gaan ophopen op je dakkapel. En een lekkage kan niemand gebruiken!
Prijzen
Een kunststof dakkapel kun je bij dakkapel.nl laten plaatsen vanaf € 5.914,-. Uiteraard valt dit nog uit te breiden met allerlei extra’s waar jouw hart sneller van gaat kloppen, zoals zonweringen en horren. Een kunststof dakkapel op maat, precies zoals jij hem wilt hebben!
-
Moet ik een houten of kunststof dakkapel kiezen?
We hebben de voordelen van een houten dakkapel en een kunststof dakkapel onder elkaar gezet. We adviseren voor een houten dakkapel te kiezen als je specifiek maatwerk nodig hebt. Is dat niet het geval, dan heb je het langste plezier - zonder omkijken - van een kunststof dakkapel op maat.
Voordelen van een houten dakkapel
- Natuurlijke en sfeervolle uitstraling
- Geschikt voor maatwerk
- Eenvoudig te repareren
- Milieuvriendelijke keuze: hout met FSC-keurmerk
- Onderhoudsarm
- Lange levensduur
- Maatwerk is mogelijk
- EPDM-dakbedekking
- In 2,5 uur geplaatst
- 15 jaar garantie op aanpassingen in dak structuur
Voordelen van een kunststof dakkapel
- De kapellen zijn nauwelijks te onderscheiden van houten dakkapellen
- Onderhoudsarm
- Lange levensduur
- Schilderen is niet nodig
- Kunststof verkleurt niet
-
Kan ik een kunststof dakkapel schilderen?
Nee, een kunststof dakkapel hoef je niet te schilderen.
-
Moet ik mijn dakkapel elk jaar onderhouden?
Een houten dakkapel heeft - net als ander houtwerk/kozijnen - periodiek onderhoud, zoals schilderwerk, nodig. Een kunststof dakkapel is nagenoeg onderhoudsvrij, afgezien van wellicht zo nu en dan wat schoonmaakwerk.
-
Wat kost een dakkapel?
In onze dakkapel configurator kun je zelf de prijs berekenen van een dakkapel op jouw dak! We hebben ook kant-en-klare prijsvoorbeelden voor je.
-
Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel aan de voorzijde?
Elke gemeente en wijk in Nederland heeft een specifieke visie en regels m.b.t. woningen en dakkapellen. Voor een dakkapel aan de voorzijde van een woning moet meestal een vergunning worden aangevraagd.
Heeft iemand anders in jouw straat of wijk al een dakkapel aan de voorzijde? Goede kans dat een vergunningsaanvraag voor je dakkapel dan wordt goedgekeurd.
-
Heb ik een vergunning nodig voor een dakkapel aan de achterzijde?
Voor een dakkapel aan de achterzijde van je woning is over het algemeen in Nederland geen vergunning nodig.
-
Wat is de levertijd van een dakkapel?
Heb je het besluit genomen om een dakkapel te laten plaatsen? Dan moeten er nu echt wat stappen genomen gaan worden. De belangrijkste is uiteraard of er vergunningen nodig gaan zijn om een dakkapel op je woning te laten plaatsen.
Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor het laten plaatsen van een dakkapel. De gemeente bepaalt of je een dakkapel vergunningsvrij mag laten plaatsen, of dat er een vergunning aangevraagd dient te worden. Deze kunnen afhankelijk zijn dat de grootte, de vorm en de plek van plaatsing op het dak (bijvoorbeeld of deze aan de voorzijde geplaatst wordt, of aan de zij- of achtergevel).
De omgevingsvergunning is ook een belangrijk aspect in de toeloop naar een dakkapel. Bij sommige dakkapellen is dit benodigd en wordt afgegeven door de gemeente na controle van een aantal punten. Ten eerste moet je je dakkapel bouwtechnisch in orde zijn. De dakkapel mag geen risico vormen voor jezelf of voor de buren. Klinkt logisch toch? Zo mag er bijvoorbeeld geen instortingsgevaar bestaan. Ook moet de dakkapel in de omgeving passen en in balans zijn met bestaande bouwwerken in je straat. Het is aan de gemeente hoe hier precies over gedacht wordt. Soms mag je geen supermoderne dakkapel plaatsen in een wijk vol landelijke huizen.
Mocht je een vergunning voor je dakkapel nodig hebben, kan je er voor kiezen om zelf te gaan rekenen en tekenen voor de vergunningsaanvraag. Echter, is dit niet de gemakkelijkste klus. Eén rekenfout en de vergunning kan niet worden afgegeven. Uiteraard bespaart het wel geld als je het zelf doet. Het beste advies is om een professioneel iemand je te laten helpen met het berekenen en tekenen. De kans dat het sneller geregeld is, is dan vele malen groter.
Uiteraard moet je alle papieren op de juiste manier indienen. Wanneer je die hebt ingediend, kan het tot ongeveer 8 weken duren voordat er een vergunning wordt afgegeven. Houd hier dus wel rekening mee in je planning.
Laat jezelf dus heel goed inlichten bij dakkapel.nl over het soort dakkapel dat je wil, en wat er mogelijk is. De professionals van dakkapel.nl denken heel graag met je mee over alle mogelijkheden, én helpen je zelfs bij de eventuele vergunningsaanvraag!
-
Welke kleur dakkapel?
Het plaatsen van een dakkapel kan een imponerende klus lijken. Je moet jezelf van alles gaan afvragen: welke dakkapel kies ik? Welke afmetingen zijn mogelijk? Welk materiaal moet mijn dakkapel zijn? Maar ook: welke kleur dakkapel kies ik?
Een dakkapel van dakkapel.nl heeft vele mogelijkheden voor het kiezen van de kleuren. Daarbij moet je je afvragen of je gaat voor de kleursamenstelling die het best bij jou past, óf dat je je keuze meer laat afhangen van jouw buurt, waar wellicht ook al vele dakkapellen op de daken te vinden zijn. In het laatste geval is het een idee om goed te kijken naar wat er qua stijl en kleur aan dakkapellen te zien zijn. Eén grote bonte verzameling van allerlei dakkapellen is misschien niet echt een toevoeging aan je buurt. In dat geval kun je misschien beter gaan voor de kleursamenstelling die in je buurt al veel te zien is.
De kleur die het meeste gekozen wordt voor de dakkapel, is de kleur wit of crème wit. Deze kleuren zijn voornamelijk gekozen vanuit het verleden; toen waren er nog niet zoveel kleurkeuze als nu. Wit is een prima kleur om de hitte te weren, en zorgt dus voor iets meer koelte aan je dak. Echter, tegenwoordig wordt steeds meer voor andere kleuren gekozen. Donkere dakkapellen geven je woning een meer moderne uitstraling, al wordt het in de zomer wel iets sneller warm aan je dak. Kijk goed naar je huis, de uitstraling die je het wil geven, en de huizen in de omgeving.
Ook bij dakkapel.nl kun je kiezen voor de standaard kleuren wit (RAL 9016) en crème wit (RAL 9001). Daarnaast zijn ook de kleuren antraciet (RAL 7016), staalblauw (RAL 5011) en dennengroen (RAL 6009) beschikbaar voor je dakkapel. En maatwerk is altijd mogelijk! Heb je dus andere ideeën, kun je dit altijd overleggen met de professionals bij dakkapel.nl.
Wist je dat je -naast de kleur voor de dakkapel- ook de kleur kunt kiezen van je kozijnen (de omlijsting van de ramen in je dakkapel), boeideel en voor je draai/kiep raam? De kleuren wit, creme wit, antraciet, staalblauw en dennengroen zijn hier ook allemaal opties voor! Wil je geen kleur uit deze reeks, vraag dan onze professionals bij dakkapel.nl voor de mogelijkheden!
-
Kan ik zonnepanelen op een dakkapel laten installeren?
Een reguliere dakkapel is niet berekend op het gewicht van zonnepanelen. Om de zonnepanelen in de dakkapel te kunnen dragen, moet het dak in de dakkapel extra verstevigd worden. Wil je in de toekomst zonnecollectoren op jouw nieuwe dakkapel leggen? Dan kunnen we je dakkapel in de fabriek al voorbereiden op de extra draagkracht die nodig is voor je zonnepanelen. Meer informatie over zonnepanelen op dakkapel.
-
Kan ik een airco buitenunit op een dakkapel laten zetten?
Ja, dat kan, afhankelijk van het gewicht van de airconditioning buitenunit. Wil je airco laten installeren in je nieuwe dakkapel? Dan kunnen we een minirooftop installeren in je dakkapel: dan is de buitenunit netjes uit het zicht weggewerkt en krijg je in de dakkapel aan je plafond een airco binnenunit.
-
Wat is een dakkapel?
Je hoort het overal om je heen; meer en meer wordt er gekozen voor een zogenaamde ‘dakkapel’. Maar wat ís een dakkapel eigenlijk en waarom is iedereen daar zo lyrisch over?
‘Uitbouwen’ is wat er tegenwoordig veel gebeurt. Een dakkapel is zo’n uitbouwing, op je zolder wel te verstaan. Een dakkapel wordt geplaatst op een schuin dak en bestaat uit een verticaal raamkozijn, de ‘wangen’ (dit zijn twee driehoekvormige zijkanten) en een dakafwerking (dit kan zijn een plat-, schild-, zadel- of lessenaarsdak). Het verticale raamkozijn kan ook voorzien zijn van beweegbare ramen. Een dakkapel zorgt voor ontzettend veel nieuwe ruimte op je zolderkamer. Waar je eerst tegen een schuin dak aanliep, loop je met een dakkapel gewoon met je hoofd omhoog zonder ergens tegen aan te botsen. Ook zorgen dakkapellen voor meer daglicht. Dit is natuurlijk heel handig als je toevallig je kantoor op je zolder hebt, waardoor er meer natuurlijk licht naar binnen valt. Altijd fijn voor je humeur én gezondheid.
Je huis wordt met een dakkapel stukken meer waard. Naast dat het een meerwaarde is qua prijs, ga je een dakkapel ook positief terugzien in je energienota; je zolder wordt veel beter geïsoleerd en er zal minder gestookt worden. Een win-win-situatie dus! Deze waardevermeerdering is een goede reden waarom mensen kiezen voor een dakkapel. Naast de investering die je in een dakkapel doet, levert het aan de andere kant namelijk alleen maar heel veel voordelen op! Nog zo’n fijn voordeel van een dakkapel: dakkapellen zijn vrij onderhoudsarm. Natuurlijk is het wel een goed idee om sowieso één keer per jaar je dakkapel te (laten) reinigen. Maar verder behoeft de dakkapel verder weinig onderhoud.
Bij dakkapel.nl werken professionals die je graag helpen met je vragen omtrent een dakkapel. Natuurlijk wil je graag weten of een dakkapel een goede keuze voor jou is, en waar je allemaal aan moet denken als je deze daadwerkelijk wil gaan aanvragen. Of je nu een nieuwe(re) woning hebt, of een oud karakteristiek huis; een dakkapel is een hele goede uitbreiding van je huis en praktisch alles is mogelijk! Neem daarom snel vrijblijvend contact op met onze professionals van dakkapel.nl
-
Wat is het verschil tussen een sporenkap en een gordingenkap?
Als je aan een dakkapel denkt, denk je ook na over de constructie er van. Zitten er nog verschillen in de diverse constructies van je dak? Uiteraard wil je niet dat je dakkapel in elkaar gaat storten omdat er niet goed gekeken is naar het type dak en de constructievormen. Een dak heeft twee soorten constructies. Een zogenaamd sporenkap is een dak dat ondersteund wordt door houten draagbalken die van de nok naar de goot lopen. Woningen waarbij de houten draagbalken in de lengterichting van het dak lopen, wordt een gordingenkap genoemd. De grote zware balken dragen dan af op de draagmuren en dit heeft inkepingen waar de gordingen in passen.
Wanneer je de constructie in orde gaat maken, moet je er voor zorgen dat de grootte van de dakkapel precies afgestemd is op de uitsparing in je bestaande dak. Je wil niet dat er kleine kieren ontstaan waar water en koude lucht door naar binnen kunnen komen. Dat zou toch ook erg jammer zijn voor je energierekening! Natuurlijk is het dan ook uitkijken voor lekkages, want als dat ontstaat, dan ben je een stuk verder van huis. De draagconstructie die volgt moet er een zijn die alle weersomstandigheden aan kan.
Al het timmerwerk waarmee je verder aan de slag gaat, is een secuur werk waar je veel expertise in moet hebben. Steek er veel werk en tijd in, en doe alles perfect. Al met al is het veel professioneel werk wat niet iedereen aan kan.
Als je alle kosten tegen het werk en precisie tegen elkaar afweegt, komen veel mensen tot de conclusie dat het verstandiger is om de keuze te maken om een prefab dakkapel te laten plaatsen. Alles wordt in dat geval voorbereid in de fabriek, zodat de prefab dakkapel in één keer op het dak geplaatst kan worden. Bij dakkapel.nl wordt dit allemaal voor je geregeld. Alle wensen kun je op je nieuwe dakkapel loslaten en in de fabriek wordt de dakkapel voor je gemaakt. De professionals maken het dak voor je open, en er wordt door dakkapel.nl gezorgd voor een kraan die in korte tijd de dakkapel kan plaatsen op het dak. Dit alles wordt in één dag voor je geregeld! Waarom zou je moeilijk doen over constructies?
-
Wat is een prefab dakkapel?
Een prefab dakkapel is een dakkapel die vantevoren wordt gefabriceerd. Het prefabriceren is afgekort tot prefab. Elke prefab dakkapelen wordt volledig op maat gemaakt in onze eigen fabriek. Na fabcricage hoeft de dakkapel alleen nog geplaatst te worden op jouw dakp. We plaatsen de dakkapel met een kraan op je dak: je dakkapel staat dus binnen 1 dag! Niet-prefab dakkapel worden opgebouwd op je dak zelf.
-
Wat zijn de verschillen tussen een nokverhoging en een dakkapel?
Hoewel een nokverhoging en een dakkapel beide bedoeld zijn om meer ruimte en lichtinval te creëren op zolder, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.
Plaatsing en vorm
Een dakkapel wordt meestal aan de achterkant van het dak geplaatst, terwijl een nokverhoging aan de zijkant of achterkant van het dak wordt geplaatst. Daarnaast heeft een dakkapel meestal een plat dak en een schuin dakvlak, terwijl een nokverhoging de nok van het dak verhoogt.
Ruimte
Hoewel beide opties extra ruimte creëren, biedt een nokverhoging over het algemeen meer extra ruimte dan een dakkapel. Dit komt omdat een nokverhoging het hele dakvlak verhoogt, terwijl een dakkapel alleen een klein gedeelte van het dakvlak uitbreidt.
Kosten
Over het algemeen is een nokverhoging duurder dan een dakkapel, omdat het meer materiaal en arbeid vereist om het hele dakvlak te verhogen. Daarentegen kan een dakkapel een goedkopere optie zijn als je alleen extra ruimte wilt creëren op een beperkt deel van het dakvlak.
Vergunningen
Het plaatsen van een nokverhoging vereist meestal een omgevingsvergunning van de gemeente, terwijl voor een dakkapel vaak volstaan kan worden met een melding bij de gemeente. Ook hier zijn de exacte vereisten afhankelijk van de locatie en de omvang van de verbouwing, dus het is verstandig om dit vooraf te controleren.
Uiterlijk
Door de verschillen in plaatsing en vorm hebben een nokverhoging en een dakkapel een verschillend uiterlijk. Een nokverhoging is vaak meer ingrijpend voor het uiterlijk van het huis en kan een grote impact hebben op de esthetiek van het gebouw. Een dakkapel is daarentegen vaak subtieler en kan in sommige gevallen zelfs een esthetische meerwaarde bieden aan het huis.
Het is belangrijk om te overwegen wat voor jouw specifieke situatie de beste optie is. Onze specialisten van Dakkapel.nl kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze op basis van de mogelijkheden, vergunningen en kosten.